Wat is Scouting?

Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. 

Als je lid wordt van Scouting Johannes de Doper, ga je naar de wekelijkse opkomsten op het land of op het water, kun je mee op kamp en deelnemen aan allerlei lokale, landelijke of internationale evenementen. Onze leden maken niet alleen vrienden voor het leven, maar groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Scoutingactiviteiten zijn vaak buiten op of rond het water. Andere activiteiten staan in het teken van iets goeds doen voor de samenleving. Scouting draagt graag bij aan een betere wereld.

Wereldwijd is scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in totaal zo’n 40 miljoen leden verdeeld over zo’n 160 landen.  In 2017 waren er in Nederland ongeveer 85.000 jeugdleden en ongeveer 25.000 vrijwilligers in ruim 1.100 scoutinggroepen lid van Scouting Nederland. Scouting verschilt wereldwijd wellicht in de activiteiten, maar niet in de waarden en normen.

Scouting bij Scouting Johannes de Doper is veel meer dan het doen van activiteiten op het water, in het bos of in het dorp. Er zit een visie achter het Scoutingspel, die wordt samengevat in de spelvisie SCOUTS. De spelvisie geeft aan waar Scouting inhoudelijk voor staat.

De spelvisie bestaat uit zes elementen die ieder hun eigen betekenis hebben.

Spelvisie Scouting

Samen

Dit element staat voor de betrokkenheid die je als scout hebt met de maatschappij, voor de onderlinge verbondenheid die scouts over de gehele wereld met elkaar voelen en voor het internationale aspect binnen Scouting.

Code

Dit element staat voor de normen en waarden (de ‘spelregels’), de ceremoniĆ«n en het fundament van Scouting.

Outdoor

Dit element staat voor het buitenleven, waarbij de natuur niet alleen wordt gezien als omgeving waarin het spel van Scouting gespeeld wordt, maar ook als opvoedende waarde.

Uitdaging

Dit element staat voor de persoonlijke ontwikkeling van scouts. Scouting is niet alleen een plezierige vrijetijdsbesteding, maar biedt ook mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en steeds weer je grenzen te verleggen.

Team

Dit element staat voor het werken in subgroepen (oud leert jong) en de toenemende zelfstandigheid van de jeugdleden.

Spel

Staat voor het Scoutingspel zelf, de veelzijdigheid ervan, de thematiek en het aanspreken op de creativiteit (zowel in fantasie als het creatief zijn in oplossingen)

Scouting Johannes de Doper is een door Scouting Nederland erkende scoutinggroep en als zodanig onderdeel van Scouting Nederland en de wereldbonden WAGGGS en WOSM.